Alles over airconditioning

In Nederland is het hollen of stil staan met het weer. Het is lang koud en dan opeens ligt de temperatuur weer rond de dertig graden en met de vooruitzichten van opwarming van de aarde zal een warme zomer misschien vaker gaan voorkomen. Dan wordt airconditioning thuis haast onmisbaar, want omdat bijna alle kantoren en alle nieuwe auto's tegenwoordig geconditioneerd zijn, wil je thuis eigenlijk ook niet meer in een benauwde kamer slapen. Als het warm is spreekt iedereen over airco, de één vindt het ideaal, de ander zegt er ziek van te worden en zou het nooit in huis willen.

Je ziet aanbiedingen bij grootwinkelbedrijven en je vraagt je af wat die nu precies inhouden. Alles heet "airco", maar hoe verklaar je bij de aangeboden airco's het verschil in prijs tussen tweehonderd en twee duizend euro.

Graag wil Multitechniek met onderstaande informatie de grote lijnen van airconditioning duidelijk maken, zodat belangstellenden de feiten kennen en niet op verhalen hoeven af te gaan.

Onder de kopjes: fabels, milieu, gezondheid, werking, koelen, koelen en verwarmen, systemen, aanbiedingen en erkend installateur, vindt u de informatie die u nodig heeft om te weten wat aangeboden wordt en wat u daarvan mag verwachten. Na het algemeen informatieve gedeelte vindt u een overzicht van de door Multitechniek aan te bieden installaties en richtprijzen daarvan.

Fabels

Aircosystemen zouden ziektes verwekken, van een simpele verkoudheid tot legionella en zelfs het sick building syndroom. Om met het laatste te beginnen: een goed functionerend systeem geeft mensen een prettig en comfortabel gevoel en werkt prestatieverhogend. Het tegenovergestelde van het sick building syndroom.

Wat betreft legionella: split en multitsplit systemen kunnen geen legionella veroorzaken omdat er geen water wordt verneveld. Dit is wel het geval bij sommige ventilatoren. Daar wordt lucht langs water geleid, het water verdampt, dat koste energie en dus wordt het koeler, de lucht wordt iets vochtiger. Hier ligt het gevaar van legionella op de loer.

Tot slot de verkoudheid: het menselijk lichaam kan in het algemeen niet goed tegen forse en plotselinge temperatuurswisselingen. Een aanbevolen norm is om de temperatuur in de woning niet verder te koelen dan maximaal 6 graden onder de buitentemperatuur. Bij airconditioning denken veel mensen aan de koude in de supermarkt, die niet van airconditioning maar van de vele koelmeubels komt. De temperatuur in de winkel wordt daardoor zo laag dat het verschil met buiten soms erg groot is.

Airconditioning bestemd voor comfort is ontworpen om de temperatuur binnen 4 tot 6 ºC beneden de buitentemperatuur te krijgen en te houden. Omdat er bij het koelen ook automatisch wordt ontvochtigd, ontstaat een aangenaam binnenklimaat. Een hogere inblaastemperatuur geeft een beter comfort omdat een koude inblaastemperatuur tochtklachten veroorzaakt. Het is wel van belang dat de plaats van het binnendeel zo gekozen wordt dat u zich niet continu in de uitblaasstroom bevindt.

Milieu

Regelmatig zijn er op radio en tv programma's over airco en het milieu. Airco zou niet goed zijn voor het milieu. Er zitten belastende vloeistoffen in en er zou te veel energie worden gebruikt.

Het advies is altijd, houd overdag alle ramen dicht en zet 's nachts alles open, dan heb je een natuurlijke koeling en wordt het milieu niet belast. Maar als het langer dan drie dagen warm is, blijft het in huis ook warm en op kantoren zet je 's nachts niet alles open.

In de afgelopen jaren zijn de gebruikte vloeistoffen steeds minder belastend geworden en die van de jaren tachtig zijn nu verboden. De gebruikte koelmiddelen R134A, R407C, R410A zijn niet giftig, niet brandbaar, niet explosief, reukloos en ze tasten de ozonlaag niet aan. Het koudemiddel circuleert in een gesloten systeem. De Stek erkende installateur dient bij het inbedrijfstellen van de airco een lekdichtheidsrapport op te stellen.

Tegenwoordig wordt bij airconditioning ook veel aandacht besteed aan geluidsreductie en wat betreft energiebelasting wordt de apparatuur steeds beter. Net als bij wasmachines is er de energie letterkwalificatie. A is de minst belastende apparatuur. En laten we eerlijk zijn, de ramen open vergt misschien minder energie, maar om het bij wasmachines te houden, wie wast nog met de hand?

Airco en gezondheid

De lucht verontreiniging neemt toe met als gevolg een groeiend aantal mensen met astmatische aandoeningen en Cara patiënten. De stofdeeltjes die in de lucht zweven, beperken we thuis graag tot een minimum. Airconditioning zorgt voor een zuivere luchtkwaliteit. Innovatieve filtertechnieken verwijderen stofdeeltjes, rook, geurtjes en zelfs schimmels en bacteriën. Airconditioning zal, mits goed onderhouden, nooit voor extra vervuiling zorgen en altijd de lucht filteren. Voor echt zuivere lucht om gezondheidsredenen moet gekozen worden voor additionele luchtreiniging.

Luchtreiniging: het filter verwijdert verontreinigende stoffen uit de ruimte en is effectief tegen stof, pollen, rook, vieze geurtjes, huisstofmijt, bacteriën en virussen.

Anti geur: daarnaast is het mogelijk om een anti geurfilter te plaatsen. Dit filter verwijdert deeltjes uit de lucht op nano niveau. (oftewel 1/1.000.000 millimeter)

Hoe werkt airconditioning?

Een airco werkt eigenlijk als een koelkast; warmte wordt getransporteerd van de ene naar de andere plaats. Voor die warmteoverdracht wordt gebruik gemaakt van koelmiddel. Een van de voornaamste eigenschappen van een koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte kan worden opgenomen.

alleen koelen

Een airconditioning systeem bestaat uit een binnendeel en een buitendeel die door dunne leidingen worden verbonden. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt overtollige warmte op. Het buitendeel geeft de warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Koelen en verwarmen

Naast de traditionele airconditioningsystemen die alleen koelen zijn er ook systemen die kunnen koelen en verwarmen. Daarbij zijn twee uitvoeringen mogelijk.

Warmtepomp uitvoering
Airconditioners zijn ook leverbaar in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte aan de buitenlucht onttrokken, die vervolgens aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement heeft van ca. 300% (vergelijking: een HR ketel heeft een rendement van 107%)
Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de CV installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of kan in de betreffende ruimte een radiator weggelaten worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.

Warmtepomp inverter uitvoering
Veel modellen hebben de mogelijkheid om te kiezen voor inverter gestuurde airconditioners. De inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter systemen stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste binnen- en buitentemperatuur. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik.

Welke airconditioningsystemen zijn er?

De mobiele airco

Mobiele airco's zijn onder te verdelen in split en mono systemen. In beide gevallen zit de compressor in het binnendeel, wat betekent dat het deel wat geluid maakt binnen staat. Een mono systeem bestaat uit één verrijdbaar apparaat dat de warme lucht via een slang naar buiten afvoert. Bij het split systeem gaat de lucht via een koelleiding naar buiten, omdat dit gefaseerd gaat werkt dit beter.

Het "Single split" systeem

Het single split systeem bestaat uit één binnendeel wat in de te koelen ruimte hangt en een buitendeel wat op het balkon, plat dak, aan de muur of op de begane grond wordt geplaatst. Beide delen worden met elkaar verbonden door leidingen die via een muurdoorvoer van binnen naar buiten worden gebracht.

Het "Multi split"systeem

Dit systeem bestaat meerdere binnendelen die verbonden zijn aan één buitendeel. Dit zorgt voor economische, installatietechnische en esthetische (slechts één buitendeel) voordelen.

Het is bij dit systeem bovendien mogelijk om later een uitbreiding te realiseren.

Het verschil tussen een mobiele airco en een split systeem is vooral uit te drukken in comfort. De split systemen koelen beter en sneller en maken veel minder geluid.

Auto airco

Multitechniek krijgt soms vragen over airco in een auto of camper. Wij leveren echter alleen stationaire installaties. Een sta caravan of schip kan door ons geconditioneerd worden, maar voor airco in auto's of campers verwijzen we u graag naar Sterk Technisch Adviesbureau zie: www.sterk.nl
United Capacity te Maastricht

United Capacity te Maastricht